Logga in
dragon icon

Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

Vinterdvala
Regissör:
 · 
Turkiet
 · 
2014
 · 
196 min

Vinterdvala

Den turkiska mästaren Nuri Bilge Ceylans guldpalmsbelönade fresk om människans mörker, självupptagenhet och livet i periferin är ett svindlande vackert, odödligt filmkonstverk som förtjänar att återupptäckas om och om igen.

Den avdankade skådespelaren Aydin har lämnat tillvaron på Istanbuls teaterscener för ett tillbakadraget liv som föreståndare för hans fars hotell i Anatoliens bergiga regioner. Som arvtagare till ett mindre fastighetsimperium är Aydin en av de mest inflytelserika på orten, men han gör sitt bästa för att skaka av sig bilden som förmögen makthavare för att istället bygga sitt ego som intellektuell gigant genom navelskådande essäer i lokaltidningen. Under hans offentliga kulturmanspersona döljer sig en oansvarig, självupptagen och usel medmänniska som bemöter både sin fru och sina hyresgäster med samma oförstående och fundamentala brist på medkänsla.

Under 195 minuter gräver sig Nuri Bilge Ceylan sig djupt in under skinnet på en intellektuell persona under sammanbrott. De bedövande vackra bilderna av det karga snölandskapet blir allt mer storslagna i takt med att Aydins själ skrumpnar ihop, vittrar sönder framför publiken under vindlande dialogscener och kompakta konflikter. Vinterdvala är ett monumentalt uppslukande mastodontverk som rör sig i spåren efter Bergman och Tarkovskij, med en unik tro på sin publiks tålamod och en orubblig övertygelse om filmkonstens kraft.

Olle Agebro

Läs mer om Vinterdvala

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.