stäng filmClose movie cross

The Last Season

I Japan kan den dyrbara goliatmusseronen, eller matsutaken, säljas för 25 000 kr per kilo. Den eftertraktade delikatessvampen har gjort ett område i Oregon till en samlingsplats för säsongsarbetande svampplockare på jakt skogens rikedomar. Vissa av dem prövar lyckan tillfälligtvis, andra kommer tillbaka varje år. Här i svampskogarna möts den 75-åriga Vietnam-veteranen Roger och kambodjanske Kouy, som stred mot de Röda khmererna i Kambodja. Roger behöver hjälpmedel för att andas, fyrtio år efter Vietnamkrigets slut tränger fortfarande granatsplitter ut ur huden då och då. Kouy kommer från helt andra förutsättningar och har livet framför sig, men de förenas i jakten på goliatmusseronen och i de traumatiska minnena av krigen.

Sara Dosa närmar sig människoödena i svampskogen med en öm finkänslighet, och ur hennes dokumentärfilm om svampplockning växer en smärtsam och berörande historia om vänskap, minnen och överlevnad.

Regi:Sara Dosa
År:2014
Speltid:78 minuter
Land: USA
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Dokumentär
Språk: engelska
Land: USA
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Joe Berry, Uncle Bob

Synopsis:

Varje höst är det dags för svampjakt i Oregon på den amerikanska västkusten. När svampsäsongen är framme möts årligen Roger, en 75-årig Vietnam-veteran och Kouy, en 46-årig plutonledare från Kambodjas frihetskämpar som slogs mot de Röda khmererna, i sitt sökande efter den eftertraktade och sällsynta matsutakesvampen. I USAs nordvästliga skogar finner de dock mer än bara svamp – de finner ett nytt liv i ett med naturen, och ett sätt att långsamt läka sina ärrade krigssår.

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration