stäng filmClose movie cross

Let Me In

Blod, begär och förpubertal kärlek. Matt Reeves vampyr-coming-of-age är en lysande remake av Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in.

Stockholmsförorten Blackeberg har bytts ut mot Los Alamos i Texas, men i övrigt är det mesta sig likt i John Ajvide Lindqvists tragiska vampyrdrama. Tolvåringa Owen bor med sin alkoholiserade mamma i en sliten frostbiten förort. Han blir mobbad i skolan och den enda som verkar bry sig om honom är hans idrottslärare. När Abby och hennes pappa flyttar in i lägenheten intill får han för första gången en vän som verkligen verkar bry sig om honom. Men snart visar det sig att Abby inte är den hon ser ut att vara. Hon är ingen flicka. Hon är en vampyr.

Under upptakten verkar Matt Reeves coming-of-age-drama vika sig för Hollywoods konventioner, Ajvide Lindqvists kärva socialrealism är inte lika påtaglig och berättelsens motbjudande pedofilistråk har sopats undan. Men i takt med att dramat utvecklas riktar Reeves också ljuset mot de obehagliga elliptiska dragen i den odödliga vampyrsagan, en tragisk berättelse med lager på lager av begär, missbruk och medberoende. Det som ser ut att vara ett lyckligt slut är bara en ny början på den oändliga tragedi vi just lagt bakom oss.

Olle Agebro

Regi:Matt Reeves
År:2010
Speltid:116 minuter
Land: USA
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Thriller
Språk: engelska
Land: USA
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Kodi Smit-McPhee, Chloë Grace Moretz, Richard Jenkins, Elias Koteas

Synopsis:

Den amerikanska versionen av femfaldigt Guldbaggebelönade Låt den rätte komma in, baserad på John Ajvide Lindqvists succéroman med samma namn. Pojken Owen är 12 år och olycklig, tills han träffar flickan Abby. Hon ger honom nytt liv. Snart uppenbarar det sig dock för Owen att Abby inte är som andra barn, hon är nämligen en vampyr.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration