stäng filmClose movie cross

Den blå filmen

När Julie förlorar sin familj i en bilolycka rasar hela hennes värld samman. När hon vårdas på sjukhuset efter skadorna gör hon ett försök att ta sitt liv, men det går inte, det är som att alla hennes försök att klippa banden med hennes tidigare liv misslyckas. Hennes man var kompositör och skulle just färdigställa en hyllningssymfoni till Europas enande efter murens fall, men hans plötsliga död gör att verket svävar i limbo i sitt ofärdiga stadie, och var Julie än rör sig påminns hon om musiken, hör instrumenten i sitt inre. Kan den som känner kärlek aldrig samtidigt få frihet?

Den första delen i Trikoloren-sviten är kanske Kieślowskis allra största mästerverk, Juliette Binoche gör en makalös rolltolkning som kom att bana väg för hennes internationella karriär, Zbigniew Preisners ledmotiv är sensationellt och Slawomir Idziaks (som också filmade Veronikas dubbelliv och En liten film om konsten att döda) poetiska foto fångar något som inte kan uttryckas i ord.

Olle Agebro

Regi:Krzysztof Kieślowski
År:1993
Speltid:98 minuter
Land: Frankrike
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Swedish subs/dialogue
Språk: franska
Land: Frankrike
Språk textning: Svenska
Skådespelare:
Juliette Binoche, Emmanuelle Riva, Benoît Régent

Synopsis:

Första delen i Trikoloren-trilogin. En bil går av vägen och två av dess tre passagerare dör. Den överlevande från kraschen är den unga kvinnan Julie. De två offren hennes dotter och hennes man. Julie har förlorat allt och fått hela sin verklighet bortryckt. Men har hon också, genom den tragiska olyckan, uppnått något som skulle kunna kallas frihet?

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration