stäng filmClose movie cross

Tuyas bröllop

Tuya lever med sin man Batoer och deras två barn på den mongoliska stäppen, där evig vind och karg jordmån gör livet till en kamp. Ännu tuffare har det blivit sedan Batoer blev rörelsehindrad efter en olycka. Från tidig morgon till sen kväll är Tuya ute ensam för att sköta fåren och hämta vatten från avlägsna, sinande källor. Det är i längden ohållbart och paret bestämmer sig för att skiljas. Tuya som är ung och vacker ska gifta om sig, på ett villkor: att den nye maken lovar att också ta hand om barnen och Batoer.
Regissören Wang Quan An som skrivit manus tillsammans med Wei Lu (Farväl min konkubin, Att leva), kopplar greppet från filmens första scener. Detta är visserligen en berättelse om utsatt liv i Kina där övergången från gamla traditioner till en industriell marknadsekonomi knappast varit friktionsfri. Men framför allt handlar filmen om oförglömliga människoöden med universella drivkrafter som överlevnadsinstinkt, omsorg, lust och girighet.
Yu Nan är makalöst bra som Tuya, som kämpar som ett djur för att både ta hand om sin familj och ta vara på den lilla glädje livet erbjuder. I kombination med regissören Wang Quan Ans skickliga filmberättande och de karismatiska amatörskådespelare som spelar Batoer samt Tuyas långa rad av friare, blir resultatet en intensiv filmupplevelse av att verkligen ha tillbringat några timmar i Mongoliet med vinden vinande runt öronen.
Filmen vann Guldbjörnen vid Berlins filmfestival 2007.

Marit Kapla

Regi:Wang Quan An
År:2006
Speltid:86 minuter
Land: Kina
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Romantik
Språk: Mandarin
Land: Kina
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Nan Yu, Batoer, Baolier, Senge, Zhaya
Foto:Lutz Reitemeier
Manus:Wang Quan An, Lu Wei
Klippning:Wang Quan An, Lu Wei

Synopsis:

En vacker kärlekshistoria om en kvinna som tvingas skilja sig från sin handikappade man för att hitta en ny som kan försörja familjen.

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration