Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

Dokumentärfilmsmästaren Errol Morris kryper under skinnet på Donald Rumsfeld i en avväpnande intervju som får USA:s försvarsminister under Irak-kriget att vända ut och in på sig själv.
Errol Morris intervjufilmer liknar ingenting annat. Med sin märkvärdiga intervjuteknik har han fått politiker som Robert McNamara och Steve Bannon att öppna sig, visa ånger och blotta deras innersta känslor framför en kamera som registrerar varenda ansiktsuttryck. Morris metod är kombinationen av en envist entusiastisk nyfikenhet och hans interrotron-kamera som får det att kännas som att den intervjuade blickar rakt in i publikens ögon.
I Morris filmsvit om den amerikanska politikens allra innersta sticker The Unknown Known ut som den allra märkligaste. I den 100 minuter långa intervjun med Donald Rumsfeld berättar den tidigare försvarsministern om sin väg in i politiken, hans tid vid sidan om Nixon och George Bush den äldre, med tyngdpunkt på hans tid som försvarsminister under Irak-kriget i George W. Bushs regering. Men framförallt är The Unknown Known en film om språk och om hur Rumsfeld brukat och missbrukat ordens makt. Rumsfeld är den språkliga ingenjören som förvandlade tortyren i Abu Ghraib till "förstärkta förhörsmetoder", han är den retoriska virtuos som dribblade bort journalisterna under en presskonferens om Saddam Husseins massförstörelsevapen där "avsaknaden av bevis inte är bevis på avsaknaden". Successivt blir Morris intervju en alltmer invecklad språkövning där Rumsfeld trasslar in sig mer och mer i sina hemmasnickrade semantik. Medan hans ord blir allt tommare på innehåll blir hans tvekande ansiktsuttryck allt mer betydelseladdade.
Olle Agebro