stäng filmClose movie cross

Stalker

Ett meteoritnedslag, en olycka eller ett misslyckat experiment har gjort zonen livsfarlig att beträda. Myndigheterna har spärrat av området, men vissa människor – stalkers – tar sig ändå in och vägleder lycksökare förbi zonens faror. Det ryktas nämligen om ett rum i zonen där alla ens innersta önskningar går i uppfyllelse.

Andrej Tarkovskijs zon har tolkats som en allegori över Sovjetunionens förtryck, som en självbiografisk berättelse om regissörens skapande eller som en metafor för konsten själv. Oavsett vilken berättelse som är innesluten i Tarkovskijs sci-fi-epos är detta en film som aldrig slutar fascinera, en film som växer för varje gång den visas och som i någon mening bara blir mer obegriplig ju mer av den man greppar.  

Olle Agebro

Regi:Andrej Tarkovskij
År:1979
Speltid:163 minuter
Land: Sovjetunionen
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Science Fiction, Swedish subs/dialogue, Classics
Språk: ryska
Land: Sovjetunionen
Skådespelare:

Synopsis:

Polisen har omringat och spärrat av ett område där man misstänker att en meteor eller något oidentifierat ska ha slagit ned med okända krafter. Så kallade stalkers med kännedom om den mystiska platsen börjar visa runt nyfikna personer på det förbjudna området. En författare och en professor tar hjälp av en vägvisare för att berika sin nyfikenhet. Inne i zonen framträder sakta deras riktiga och tvivelaktiga motiv med vistelsen. Oense över vad som är rätt eller fel med deras individuella avsikter med utflykten framträder även en bitsk dispyt dem emellan. Ett mycket speciellt rum inne i zonen som guiden så innerligt vill ska komma fram i ljuset kanske förrädiskt nog kommer förbli dolt och hemligt för all framtid.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration