stäng filmClose movie cross

Sommarkvällar på jorden

Gunnel Lindblom vrider varje intrig och familjekonflikt till bristningsgränsen i hennes täta otrohetsdrama i en familj på gränsen till nervsammanbrott.

Författaren Tomas brottas med ett manus ensam i sommarstugan i skärgården, medan han skriver kommer minnena tillbaka och han tvingas återigen möta sitt livs stora misslyckanden. Gunnel Lindbloms filmatisering av Agneta Pleijels pjäs utspelar sig nästan uteslutande i tillbakablickar, i Tomas soliga minnen av tiden innan familjeapokalypsen. Ett par somrar tidigare har familjen samlats i skärgården, Tomas och hans sambo Ulrika, hennes systrar med familjer och deras mamma Karna. Det var meningen att det skulle bli en harmonisk sommar tillsammans, men under ytan sjuder konflikter, missunnsamhet och otrohet. Gunnel Lindblom är en mästare på att vrida livets små snedsteg till livsavgörande misstag, varje replikskifte vibrerar av undertryckt irritation, svek och psykisk ohälsa.

Olle Agebro

Regi:Gunnel Lindblom
År:1987
Speltid:104 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: svenska
Land: Sverige
Skådespelare:
Sif Ruud, Harriet Andersson, Mona Malm, Per Mattsson

Synopsis:

Filmen berättas som en lång återblick av Tomas, författare som har ett förhållande med Ulrika, en skådespelerska. I filmens början sitter han i sommarhuset på en vinterkall sommarö och tänker tillbaka på vad som hänt sedan halvtannat år tillbaka. Han undrar "varför säger vi aldrig det viktiga". Han frågar sig "vad var det som hände den där sommaren på ön".

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration