stäng filmClose movie cross

Smärtgränsen

Många dokumentärfilmare drivs av en strävan efter att nå en objektiv sanning. Agneta Elers-Jarleman strävar bara efter den subjektiva sanningen, och hennes intensiva dokumentärmästerverk Smärtgränsen är ett omtumlande bevis på att det också är den enda meningsfulla sanningen.

Agneta har levt med fotografen Jean sedan ett par år när han råkar ut för en bilolycka som krossar hans ansikte, gör honom delvis förlamad, blind och hjärnskadad. Jean och Agnetas liv tillsammans slås i spillror, men mitt i krisen plockar Agneta upp kameran och börjar filma. Resultatet är ett hjärtskärande, omskakande och djupt berörande dokument om en bävande kärleksrelation, om ett sjukvårdssystem i fritt fall och om att fatta de allra svåraste besluten. Med subjektiv blick fångar Agneta Elers-Jarleman sin egen kärlek, sin sorg och förtvivlan, och kommer närmre än vad någon konventionell produktion någonsin kunnat göra. 35 år efter premiären är detta fortfarande en av de starkaste svenska dokumentärfilmerna som någonsin gjorts.

Olle Agebro

Regi:Agneta Elers-Jarleman
År:1983
Speltid:78 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Dokumentär
Språk: svenska
Land: Sverige
Skådespelare:

Synopsis:

Jean och Agneta träffades på filmskolan i Stockholm 1972 och byggde upp en gemensam tillvaro. Jean, fransman, hade kommit till Sverige i samband med studentoroligheterna i Frankrike 1968. I Frankrike hade han främst ägnat sig åt foto och åt att måla. Han hade, liksom Agneta, ambitionen att filma, att berätta om världen. 1977 skadades Jean allvarligt vid en bilolycka, låg medvetslös en lång tid. Han hade fått svåra hjärnskador; bland annat hade hans förmåga att förstå och föra tal djupt skadats. Vid olyckan hade hans ansikte krossats och synen förstörts och han var förlamad i höger sida. Hans fall ansågs som hopplöst och han överfördes till en avdelning för senildementa på ett mentalsjukhus i Stockholm. Filmen skildrar Agnetas och Jeans gemensamma liv efter olyckan, en skildring av två människor vid en vändpunkt i tillvaron. Men filmen är också en skildring av hur Jean med Agnetas hjälp återerövrar en del av sina förlorade uttrycksmöjligheter.

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration