stäng filmClose movie cross

Seppan

Bostadsområdet Seppan fungerar som ett Sverige i mikrokosmos i Agneta Fagerström-Olssons fantastiska barndomsskildring inspirerad av den egna uppväxten i Tullinge.

Sara och Pirjo lever med sina familjer i bruksområdet intill AB Separator i det tidiga 60-talets Sverige. 1961 är de elva år gamla – fortfarande tillräckligt mycket barn för att de ska betrakta den vuxna världen på avstånd, och genom leken varsamt närma sig den. Samtidigt tränger den sig också allt närmre inpå, och de får tidiga inblickar i döden, de vuxnas våldsamhet, och klassamhällets orättvisor. Sara, som representerar Agneta Fagerström-Olsson själv, är dotter till en av Separators direktörer (Peter Stormare). Hon växer upp i den flådiga disponentvillan, medan klasskamraterna bor i arbetarbostäderna, där det stora antalet nationaliteter påminner om Sveriges multikulturella historia. Seppan spelades först in till tv, men efter det varma mottagandet, klipptes den om och visades som biofilm.

Emma Caviezel

Regi:Agneta Fagerström-Olsson
År:1986
Speltid:124 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Språk: svenska
Land: Sverige
Språk textning: svenska
Skådespelare:

Synopsis:

Trakterna kring Tullingesjön utanför Stockholm. Några barackliknande hyreshus vid sjön har i folkmun fått namnet Seppan efter den närbelägna fabriken Separator AB (senare Alfa-Laval), där de flesta av familjefäderna i husen arbetar. Nästan alla familjerna i Seppan är invandrare: finnar, ryssar, österrikare, polacker. I närheten ligger också lite mer ståtliga disponentvillor där de svenska fabrikscheferna bor.

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration