stäng filmClose movie cross

Paradisets frukt

Vera Chytilová tolkar den bibliska berättelsen om Adam och Eva med anarkistisk proto-punk och visuell galenskap i sin experimentella, politiska och fullständigt flippade satir från den sovjetiska ockupationen av Tjeckoslovakien.

Inspelningen av Paradisets frukt hade just börjat när de sovjetiska stridsvagnarna rullade in i Prag och krossade de drömmar om frihet som väckts till liv under den korta Pragvåren 1968. På ytan är Paradisets frukt en filmatisering av berättelsen om Adam och Eva, men det råder ingen tvekan om vilken politisk regim som symboliseras av ormen i Paradiset, och den som gräver djupare i satiren hittar lager efter lager av katolsk symbolik, politiska tvetydigheter och social kritik. Men som i Vera Chytilovás andra filmer står undertexten aldrig i vägen för filmupplevelsen – Paradisets frukt är en fartfylld filmisk fest laddad med våld, sex och kolsvart humor, en visuell vansinnesfärd mellan dubbelexponeringar och Eastmancolor-explosioner. Det dröjer inte länge innan Skapelseberättelsen urartat i ett rivigt otrohetsdrama spetsat med en bisarr mordgåta som involverar självaste Satan.

Olle Agebro

Regi:Vera Chytilová
År:1970
Speltid:99 minuter
Land: Tjeckien, Slovakien
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: tjeckiska
Land: Tjeckien, Slovakien
Språk textning: engelska
Skådespelare:
Jitka Nováková, Karel Novak, Jan Schmid

Synopsis:

In the garden of a pension, Eva and her husband Josef are enjoying a siesta. Here, they meet with the lonesome, mysterious-looking Robert. During play, a key falls out of Robert's pocket. The curious Eva picks it up and sets off on an expedition.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration