stäng filmClose movie cross

Offret

Familj och vänner samlas för att fira kritikern Alexanders födelsedag i hans hus på landet. Hans son är stum och har just opererats och tillsammans strövar de över slätterna medan Alexander håller små monologer om filosofin, konsten, och existensen.

Natten till födelsedagen bryter ett världskrig ut över Europa, vännerna drabbas av förtvivlan medan jaktflyg mullrar över himlen - i syner ser Alexander hur världen går under, hur människor flyr i desperation. Panikslagen ber han till Gud om att kriget ska ta slut, han är beredd att offra allt bara världen blir som den var igår.

I Tarkovskijs sista film möts filosofin, vetenskapen, tron och vanvettet i en film som både sammanfattar och vänder upp och ned på mästarens regissörskap. Samtidigt som filmen ställer djupa filosofiska frågor - den centrala om vad en enskild är beredd att offra för sin omvärld - berättar den ett tätt familjedrama skildrat i bedövande vackra scener där varje bildruta är ett konstverk i sig.

Olle Agebro

Regi:Andrej Tarkovskij
År:1986
Speltid:149 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Classics
Språk: svenska, engelska
Land: Sverige
Skådespelare:
Erland Josephson, Susan Fleetwood, Valérie Mairesse, Allan Edwall, Sven Wollter
Foto:Sven Nykvist
Producent:Anna-Lena Wibom
Manus:Andrej Tarkovskij
Klippning:Andrej Tarkovskij

Synopsis:

Journalisten Alexander berättar för sin son om sin oro över bristen på andlighet i det moderna samhället. Natten före Alexanders födelsedag utbryter krig i Europa. I förtvivlan ber Alexander till Gud och erbjuder sig att offra allt han har, bara kriget försvinner.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration