Sökresultat för ”George Eagles?query=Rainer Werner Fassbinder

Handplockad film. Prova gratis i 2 veckor.

Maria Brauns äktenskap
Regissör:
Drama
 · 
Tyskland
 · 
1979
 · 
115 min

Maria Brauns äktenskap

1978 introducerade Rainer Werner Fassbinder publiken till en av filmhistoriens stora kvinnliga personligheter – den rättframme och hypnotiska Maria Braun – i sitt internationella genombrott.

Andra världskriget närmar sig sitt slut och under permission gifter sig Maria med soldaten Hermann. Paret hinner leva tillsammans som äkta makar ”en halv dag och en hel natt” innan Hermann måste tillbaka. Trots ovisshet och missförstånd får Maria hitta sätt att manövrera tillvaron som väntande hustru, och tar till de medel som krävs för att ordna det för sig. Visst kan man se Maria Braun som en femme fatale med en twist. Hon är förförisk – men också full av agens, kraft och lidelse.

Med Maria Brauns äktenskap visar Fassbinder prov på sin förmåga att porträttera minnesvärda och mångbottnade kvinnliga karaktärer. Hanna Schygulla tillhör Fassbinders oftast anlitade skådespelare, och gör inget mindre än en storartad insats som Maria Braun. Den nya tyska filmen var en starkt samhällskritisk filmströmning och här tar Fassbinder avstamp i en bortträngd kvinnlig efterkrigserfarenhet för att genom den granska tillståendet i Västtyskland.

Maria Brauns äktenskap har dessutom en episk kvalité, och det är tydligt att den forna teaterregissören har en känsla för det dramatiska. Fassbinder är helt enkelt i högform.

Sonya Helgesson Ralevic

Läs mer om Maria Brauns äktenskap

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Draken Film är en del av Göteborg Film Festival.