stäng filmClose movie cross

Mamma

Gerd Ostens film skulle ha handlat om en riktig hjältinna som inte ger sig, som spränger sig fram. Men den filmen finns inte. I debutfilmen Mamma skildrar Suzanne Osten en kvinnas kamp för att bli tagen på allvar och få utöva sitt konstnärskap med utgång ur sin egen mammas dagboksanteckningar.

Stockholm 1939. Den livliga filmkritikern Gerd skriver åt en borgarblaska, men livsdrömmen och den brinnande ambitionen är att en dag skapa film, att skapa en helt ny filmgenre. Augusti 1939 tillbringas i Frankrike. Gerd är där på jobb, och tillsammans med konstnärsmaken och ett gäng intellektuella bohemer fylls sommarkvällarna med vin och passionerade diskussioner på franska och tyska. I september bryter andra världskriget ut. Gerd kämpar för att hålla drömmen vid liv och för att ta filmen in i produktion men konfronteras gång på gång med ett strukturellt inrotat motstånd. Dessutom slåss hon mer och mer mot sina egna demoner. I Flickan, mamman och demonerna (2016) återvänder Suzanne Osten till den egna barndomen med Gerd, men i debutfilmen Mamma tecknar hon istället ett närgånget personporträtt, med en strålande, Guldbaggebelönad Malin Ek i huvudrollen.

Emma Caviezel

Regi:Suzanne Osten
År:1982
Speltid:91 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: svenska
Land: Sverige
Skådespelare:

Synopsis:

Mamma skrev dagbok under kriget. Efter kriget blev hon sjuk. Jag vet inte vad som åstadkom hennes sjukdom. Hon ville göra film. Hon ville så mycket.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration