stäng filmClose movie cross

Love

Sedan den kontroversiella debuten med Ensam mot alla har Gaspar Noé levt för att provocera biopubliken - från brandsläckarmisshandel i Irreversible till DMT-trippad drogromantik i Enter the Void. Love är, i Noés provokativa tradition, inget undantag. Men under filmens yta av explicita sexscener och plågsamma relationsskildringar finns en unikt personlig filmberättelse från en av vår tids allra märkligaste auteurer.

Genom täta flashbacks skildras Murphys relationer med flickvännen Omi och hans ex Electra, liksom i Enter the Void gör Noé en poäng av sitt strikta berättarperspektiv och genom Murphys skeva minnen syns bara förvridna versioner av verkligheten. Bortom orgier och ejakulationer är det här filmen blir verkligt intressant, för även om filmens handling skulle kunna plockas isär till en arketypisk Jules et Jim-berättelse är Love i grund och botten ett schizofrent självporträtt snarare än en ménage à trois. I lägenheterna står scenografi från Noés tidigare filmer uppställda, den unge Murphy drömmer om att bli filmregissör och i de skärvor vi skymtar av de tre rollfigurerna speglas egentligen en och samma person: Gaspar Noé själv.

Olle Agebro

Regi:Gaspar Noé
År:2015
Speltid:135 minuter
Land: Frankrike
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: engelska
Land: Frankrike
Skådespelare:
Aomi Muyock, Karl Glusman, Klara Kristin
Foto:Benoît Debie
Manus:Gaspar Noé
Klippning:Gaspar Noé

Synopsis:

Love är en sex-odyssé av filmvärldens garçon fatal Gaspar Noé, en regissör som gjort sig känd för att chocka sin publik med bl.a. Irréversible, och Enter the Void. Denna gång har han gjort en kärlekshistoria som hyllar sex i dess mest njutbara essens. Filmen premiärvisades vid Cannes Filmfestival 2015, och fick hela festivalen att tappa andan för sina vågade bilder och det utmanande temat.

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration