stäng filmClose movie cross

Leviatan

Kolja driver sin bilverkstad intill sitt hus vid stranden till Barents hav, på alldeles för dyrbar mark för att stadens borgmästare ska kunna hålla sig från att expropriera tomten. Hans försök att överklaga, slå tillbaka och stå emot den korrupta makten blir början på en tragisk, vodkaindränkt, thriller och en knivskarp spegelbild av Putins Ryssland.

Andrej Zvjagintsev har en unik förmåga att hitta de allra största berättelserna i de allra minsta människorna. Hans berättelser om frånvarande fäder, skilsmässor, hemmafruar och bilmekaniker i utkanten av samhället rymmer samtidigt spänningar på en geopolitisk skala där människornas handlingar blir rörelser i samtidssagor av bibliska proportioner. I Leviatan lånar Zvjagintsev både titeln och tematiken direkt ur Jobs bok, och det visar sig snart att Koljas kamp mot stadens borgmästare är lika hopplös som den mot en gammaltestamentlig gud. Leviatan nominerades till både Oscar och Guldpalmen och tog hem både en Golden Globe och manuspriset i Cannes.

Olle Agebro

Regi:Andrej Zvjagintsev
År:2014
Speltid:140 minuter
Land: Ryssland
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: ryska
Land: Ryssland
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova

Synopsis:

Kolia bor i en liten stad nära Barents hav i norra Ryssland där han har sin egen bilverkstad precis bredvid huset där han bor med sin unga fru Lilja och en son från ett tidigare äktenskap. Vadim Shelevyat, stadens borgmästare, vill undanröja Kolia från marken. Men när Kolia inte låter sig köpas loss börjar Vadim Shelevyat använda sig utav aggressivare metoder.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration