stäng filmClose movie cross

Långt borta och nära

Mania Becker börjar arbeta på ett mentalsjukhus helt utan tidigare erfarenhet. Hon överrumplas av situationen, av patienternas infall och vårdens osynliga strukturer, men hon blir också djupt fascinerad av en av patienterna – Arild är doktor Jaegers särskilda studieobjekt för hans avhandling om mutismen, men Mania ser något annat.

Marianne Ahrnes regidebut är en märkvärdig kärlekshistoria om ett par som binds samman men ändå inte når fram till varandra. Den ene saknar talspråket, den andra saknar ett annat sorts språk. När Ingmar Bergman listade sina favoritfilmer var Långt borta och nära en av filmerna på listan, "Det kan vara traumatiskt att börja karriären med ett mästerverk", skrev han om filmen som senare också blev den första filmen av en kvinnlig regissör att tilldelas en guldbagge för Bästa regi.

Olle Agebro

Regi:Marianne Ahrne
År:1976
Speltid:104 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: svenska
Land: Sverige
Skådespelare:
Helge Skoog, Lilga Kovanko, Robert Farrant

Synopsis:

När Mania Becker börjar arbeta på mentalsjukhuset, är hon totalt oerfaren. Hennes gamle vän doktor Jaeger har skaffat henne jobbet som vårdare, och hon ger sig in i arbetet med entusiasm.

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration