stäng filmClose movie cross

Joe Hill

Bo Widerbergs filmatisering av fackföreningsaktivisten och protestsångaren Joe Hills liv har beskrivits som ett "mästerligt misslyckande". Regissören som tidigare bara gjort film i Sverige skulle i sin första internationella produktion komma att arbeta med jättebolaget Paramount - ett samarbete som snart spårade ur fullständigt. Konflikterna mellan Widerberg och Paramount ledde till att inspelningen upprepade gånger stoppades, inspelningsteamet byttes ut och innan filmen var färdig hade den blivit den dittills dyraste filmen i Sveriges filmhistoria. 

Thommy Berggren gör en fantastisk tolkning av titelrollen och det tragiska ödet blir i Widerbergs regi både en romantiserande biografi och rått porträtt av Amerika som inte längre finns men som i många avseenden fortfarande lever kvar - fyra decennier efter premiären och hundra år efter Joe Hills död är filmen fortfarande aktuell. 

Regi:Bo Widerberg
År:1971
Speltid:117 minuter
Land: Sverige
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Classics
Språk: engelska
Land: Sverige
Skådespelare:
Thommy Berggren

Synopsis:

Det är tidigt 1900-tal. Joe Hill (Thommy Berggren) och hans bror har emigrerat med båt till New York. Joe lyckas få en del arbeten, men slås av de orättvisor som råder. Han blir aktiv i den förbjudna fackföreningen IWW, International Workers of the World. Förbud råder mot demonstrationer och agitationstal, men Joe kommer runt detta genom att sjunga agitationssånger i Frälsningsarméns namn. Allt fler människor börjar lyssna på hans manifest om strejk, men samtidigt skaffar han sig mäktiga fiender.

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration