stäng filmClose movie cross

Himmel över Berlin

I den tyske regissören Wim Wenders mest kända film vandrar änglarna runt osynliga på jorden och försöker lindra människornas plåga. Två av dem, Damiel och Cassiel, har varit vänner sedan tidernas begynnelse (bokstavligen!). En dag kliver Damiel in på en cirkus och blir förälskad i trapetsdansösen Marion. Han uppfylls av längtan efter att gå över gränsen till människornas värld och få uppleva färger, smaker, smärta – och kärlek.

Himmel över Berlin är en film som gjorde stort avtryck när den hade världspremiär 1987 vid filmfestivalen i Cannes. Änglarnas överrockar och hästsvansar, cirkusen på ödetomten och huvudrollsinnehavaren Bruno Ganz uppflugen i den gyllene änglastatyn på Segerkolonnen i Tiergarten – alla är det bilder som hör till 1980-talets visuella skattkammare. Filmen gjordes i en amerikansk version 1998: Änglarnas stad, ett betyg så gott som något på dess moderna klassikerstatus.

Så här nästan tre decennier senare är Himmel över Berlin fortfarande en stor filmupplevelse. Den existentiella sagan kombineras med ett alldeles enastående levande porträtt av staden Berlin, som vid tiden för filmpremiären, med andra världskrigets fasor i färskt minne och kalla krigets mur fortfarande upprest, var ett öppet sår i Europas politiska geografi. 2019 tilldelades filmen manusförfattare Peter Handke Nobelpriset i litteratur.

Marit Kapla

Regi:Wim Wenders
År:1987
Speltid:128 minuter
Land: Tyskland, Frankrike
Festivalår:1988
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Fantasy, Romantik, Classics
Språk: tyska
Land: Tyskland, Frankrike
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk
Foto:Henri Alekan
Manus:Wim Wenders, Peter Handke
Klippning:Wim Wenders, Peter Handke

Synopsis:

Damiel är en ensam ängel som strövar omkring på Berlins krigsmärkta gator och tröstar dödliga i nöd. Men när han träffar en vacker och bekymrad artist och kommer henne in på livet, upplever han kärlek för första gången och han gör allt som står i hans makt för att hon ska se, höra och känna honom. Damiel riskerar att förlora sin gudomliga ställning och står inför ett mycket svårt beslut; antingen ge upp kärleken eller att för alltid förlora sina eviga vingar.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration