stäng filmClose movie cross

Den amerikanske vännen

Amerikanen Tom Ripley besöker en konstförfalskare i New York och åker sedan vidare till en konstauktion i Hamburg där en av de falska tavlorna säljs dyrt. Han blir presenterad för ramhandlaren Jonathan Zimmerman och får av en slump veta att Zimmerman lider av en obotlig blodsjukdom. När Ripleys maffiavän Minot nämner att han behöver anlita en yrkesmördare, skapar Ripley en sinnrik plan som inbegriper Zimmerman.

Den tyske regissören Wim Wenders film bygger på Patricia Highsmiths roman Ripley’s Game, och svämmar över av kärlek till thrillergenren, från inledningens blodröda titelbokstäver och olycksbådande musik till ringande telefoner i tomma rum, pistoler med ljuddämpare och klappjakter ombord på krängande tåg. Wenders fäbless för att filma stadsmiljöer är också tydlig; här finns fantastiska retrobilder från ett västtyskt Hamburg där hamnindustrin fortfarande var central, om än på nedgång, och järnridån fortfarande var ett faktum.

Castingen är fenomenal och originell. Förutom oförglömliga Dennis Hopper och Bruno Ganz i rollerna som Ripley och Zimmerman, befolkade Wenders sina biroller med berömda filmregissörskollegor inklusive amerikanerna Samuel Fuller och Nicholas Ray.

Marit Kapla

Regi:Wim Wenders
År:1977
Speltid:125 minuter
Land: Tyskland
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Thriller
Språk: tyska, engelska
Land: Tyskland
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Dennis Hopper, Bruno Ganz, Lisa Kreuzer, Gérard Blain, Nicholas Ray, Samuel Fuller
Foto:Robby Müller
Manus:Wim Wenders
Klippning:Wim Wenders

Synopsis:

Rammakaren Jonathan får reda på att han har en dödlig sjukdom. Kort därefter blir han kontaktad av två personer som dels involverar honom i en tavelkupp med en falsk målning, och av en man som föreslår att Jonathan ska utföra ett kontraktsmord åt honom och på så sätt säkra sin familjs ekonomiska framtid. Om han ändå ska dö, vad har han då att förlora? Han går till slut med på planerna med tanke på sin familj, men uppdraget verkar vara en del i flera sammanhängande mystiska händelser och frågan är hur och om han hinner komma ur kontraktet innan det är för sent?

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration