stäng filmClose movie cross

Dålig uppfostran

Enrique är en profilerad filmskapare som letar efter ett manus till sitt nästa stora projekt. Så en dag får han besök av en man som presenterar sig som Ignacio, en gammal skolkamrat från internattiden. Lämpligt nog är det just ett nyskrivet manus som Ignacio kommer bärande på, med inspiration från den egna barndomen i Francos Spanien. Det är en mörk historia om de sexuella övergrepp som Ignacio utsattes för av en av prästerna på internatet, men Enrique ser den konstnärliga potentialen i projektet, även om han inte ser mycket av sin barndomsvän och sin första kärlek i den vuxna Ignacio.

I takt med att de sätter igång med inspelningen blir det alltmer uppenbart att det inte bara är en film vi ser på utan två. Att det är Almodóvars första ’historiska’ film som utspelar sig helt och hållet i det förflutna beror på att den är baserad på en novell regissören skrev redan på 70-talet och i flera år bearbetat till en av hans smartaste, skarpaste och mest berörande filmer någonsin.

Emma Caviezel

Regi:Pedro Almodóvar
År:2004
Speltid:106 minuter
Land: Spanien
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Crime, Drama, Swedish subs/dialogue
Språk: spanska, Latin
Land: Spanien
Skådespelare:
Gael García Bernal, Fele Martínez, Javier Cámara

Synopsis:

Two kids, Ignacio and Enrique, discover love, cinema and fear in a religious school at the start of the 60s. Father Manolo, the school principal and their literature teacher, is witness to and part of these discoveries. The three characters meet twice again, at the end of the 70s and in the 80s. The re-encounter will mark the life and death of some of them.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration