stäng filmClose movie cross

Cloud Atlas

David Mitchells gränslöst ambitiösa roman Cloud Atlas betraktades länge som omöjlig att filmatisera. Berättelsen spänner över millennier, rör sig fritt mellan parallella narrativ, in och ut ur romanverklighet och intern fiktion, kors och tvärs mellan olika språk men med en ständig grund i samma litterära ledmotiv.

Det skulle krävas två av science-fiction-filmens mest visionära auteurer och Europas kanske främsta filmiska romanuttolkare för att förvandla Mitchells epos till film, men så blev också syskonen Wachowskis och Tykwers filmatisering en filmupplevelse som inte liknar något annat.

Under filmens nära tre timmar berättas sex historier som inledningsvis tycks lösryckta från varandra, men som snart binds samman i en historia om enskilda människans och hela mänsklighetens uppgång och fall. En kolonial feberdröm på Söderhavet, ett viktorianskt kompositörsdrama, en 70-talsdeckare, en heistfilm på ett ålderdomshem, filosofisk klonaction i ett framtida Seoul och en postapokalyptisk framtidsvision ryms i en svindlande berättelse som hålls ihop en unik skådespelarensemble. Tom Hanks, Susan Sarandon, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Broadbent, Doona Bae och Hugh Grant tolkar tillsammans ett trettiotal olika roller som överskrider både tidsåldrar och könsgränser.

Olle Agebro

Regi:Tom Tykwer, Lana Wachowski, Lilly Wachowski
År:2012
Speltid:172 minuter
Land: Tyskland, USA, Hongkong, Singapore
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Swedish subs/dialogue, Science Fiction
Språk: engelska, spanska, ukrainska
Land: Tyskland, USA, Hongkong, Singapore
Skådespelare:
Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant

Synopsis:

Syskonen Wachowski (The Matrix) har tillsammans med Tom Tykwer (Spring Lola) skapat ett storslaget science fiction-epos baserat på David Mitchells bästsäljande roman. I rollerna ser vi Tom Hanks, Susan Sarandon, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Broadbent, Doona Bae och Hugh Grant som alla spelar flertalet roller genom de olika tidsåldrarna. I den storslagna Cloud Atlas vävs sex historier - som spänner över flera århundraden - samman i ett science fiction-äventyr som tar publiken med på en visuell filmupplevelse. Från en omvälvande och ödesstigen seglats över Söderhavet, via ett mordmysterium i 1970-talets San Francisco, till framtida Neo Seoul i Korea där mänskliga kloner hålls som slavar, ända till tiden efter den stora katastrofen.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration