stäng filmClose movie cross

Citronlunden

Änkan Salma bor på Västbanken och lever på inkomsterna från den vackra citronlund hennes far planterade. Hennes anspråkslösa hus ligger vid gränsen till ockupationsmakten Israel, och när den israeliska försvarsministern flyttar in i närheten blir Salmas citronlund en säkerhetsrisk. För att få behålla träden anlitar hon en advokat och plötsligt vaknar känslor som Salma begravt för länge sedan.

Med enkla och effektiva medel bygger regissören Eran Riklis, och medmanusförfattaren Suha Arraf, en spännande historia om en kvinna som vägrar låta sin frihet kringskäras, vare sig av militärmakt eller konventioner. Hiam Abbas är lysande i rollen som Salma och advokaten spelas av Ali Suliman som också spelar en av huvudrollerna i Paradise Now.

Filmen var nominerad till bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll vid European Film Award 2008.

Marit Kapla

Regi:Eran Riklis
År:2008
Speltid:106 minuter
Land: Israel
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: hebreiska, arabiska, engelska
Land: Israel
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Hiam Abbass, Ali Suliman, Rona Lipaz-Michael, Doron Tavory, Amos Lavi, Tarik Kopty
Foto:Rainer Klausmann
Manus:Eran Riklis, Suha Arraf
Klippning:Eran Riklis, Suha Arraf
Musik:As Milo

Synopsis:

I traktens vackraste citronlund på gränsen mellan Israel och Västbanken bor Salma - en palestinsk änka. Citronodlingen är hennes levebröd och hennes stolthet som hon tagit över av sin far. När den nyutnämnde försvarsministern i Israel flyttar in som närmaste granne ses citronodlingen som en säkerhetsrisk. Säkerhetstjänsten beordrar att stängsel sätts upp och Salma förhindras tillträde. Samtidigt som Salma med sin palestinska advokat inleder kampen för sin citronodling i domstolen får hon oväntat stöd från försvarsministerns hustru Mira på andra sidan stängslet som även hon fått sin rörelsefrihet beskuren genom alla vidtagna säkerhetsåtgärder.

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration