stäng filmClose movie cross

Ceiling

I sin film om modellen Marta tar ikoniska Vera Chytilová avstamp i sina egna upplevelser av modevärlden i 50-talets Prag.

Den unga Marta har gjort uppehåll i sin läkarutbildning för att fullt ut satsa på karriären som modell. Vi följer henne under en dag i hennes liv, nästan helt utan att höra hennes röst. Det är sällan Marta får utrymme att tala, istället blir hon för det mesta föremål för andras röster. Röster som bestämmer och ger order, som anmärker och fäller dömande kommentarer, och hon börjar känna sig allt mer isolerad. I examensfilmen Ceiling lägger Chytilová grunden för långfilmsdebuten Om någonting annat, som också den handlar om kvinnor i mansdominerade miljöer. I en av rollerna syns Jirí Menzel, Chytilovás klasskamrat från filmskolan och kollega i vad som skulle komma att bli den tjeckoslovakiska nya vågen.

Emma Caviezel

Regi:Vera Chytilová
År:1962
Speltid:41 minuter
Land: Tjeckien, Slovakien
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: tjeckiska
Land: Tjeckien, Slovakien
Språk textning: engelska
Skådespelare:
Marta Kaňovská, Julián Chytil

Synopsis:

The life of the charming model Marta is one of unchanging routine. During the day fittings of dresses and costumes, preparation for the fashion show and in the evening presentation of new creations.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration