stäng filmClose movie cross

Brustna omfamningar

Filmregissören Mateo Blanco (Lluís Homar) har lämnat livet som filmregissör bakom sig har med åren helt gått upp i livet som sin författarpseudonym Harry Caine. Sedan han blev blind efter en mystisk olycka 14 år tidigare har arbetet med filmen blivit ohållbart, men det finns mer i hans förflutna som gör att han lämnat sitt gamla liv bakom sig. När Harry Caine nås av nyheten om företagsmagnaten Ernesto Martels död blir det till sist omöjligt att värja sig från sitt liv som regissören Mateo Blanco, hans havererade film Flickor och resväskor, minnena av skådespelaren och Martels älskarinna Lena (Penélope Cruz) och de sargade familjerelationerna som lämnats efter hans och Martels osande konflikter.

Brustna omfamningar är Almodóvar i sin allra renaste form, det är en vindlande filmisk resa genom minnen, filmer som uppstår i filmer, opålitliga berättarperspektiv och ett tematiskt potpurri av kärlek, död, hämnd och besatthet strösslat med ett oräkneligt antal referenser till hans egen och hans idolers filmografi. Men under Almodóvars fläckfria yta och utstuderade form döljer sig en Hitchcockdoftande noir-melodram där Penélope Cruz gör en av sitt livs bästa roller i något som kulminerar som en kärleksfull hyllning till filmkonsten berättad genom en regissör som tappat förmågan att se.

Olle Agebro

Regi:Pedro Almodóvar
År:2009
Speltid:127 minuter
Land: Spanien
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama, Thriller, Swedish subs/dialogue
Språk: spanska
Land: Spanien
Språk textning: Svenska
Skådespelare:
Penélope Cruz, José Luis Gómez, Lluís Homar

Synopsis:

Sedan filmregissören Mateo blev blind i en olycka har han livnärt sig som filmmanusförfattare. För en av sina ssistenter återberättar han en kärlekshistoria han hade 14 år tidigare: Magdalena arbetar som sekreterare till den mäktiga affärsmannen Martel, men drömmer om att bli skådespelerska. Hon blir Martels älskarinna och lyckas med hans finansieringshjälp få huvudrollen i Mateos nästa film. Snart blir Magdalena och Mateo vanvettigt förälskade i varandra, men hon kan inte bryta med Martel då han omedelbart skulle lägga ner filmen. Det är emellertid svårt att hålla något hemligt för den notoriskt svartsjuke Martel.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration