stäng filmClose movie cross

Alper

Den grekiske regissören Giorgos Lanthimos slog igenom stort 2009 med Dogtooth som vann pris i Cannes och nominerades till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Hans följande film Alper, återigen med starkt manus av Lanthimos och Efthymis Filippopu, handlar om en grupp människor som erbjuder sig att spela avlidna verkliga personer så att de anhöriga kan interagera med dem. De robotartade rollfigurerna, kusligt irrationella beteendemönstren och den absurda humorn (gruppens ledare låter medlemmarna välja varsitt namn från de franska alperna, själv kallar han sig Mont Blanc eftersom den är högst!) känns igen från Dogtooth och är minst lika fascinerande denna gång. Men där Dogtooth handlade om att bryta sig loss från fiktionen, söker människorna i Alper i stället livets mening i den. 

Filmen var nominerad till Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig 2011. 

Marit Kapla

Regi:Yorgos Lanthimos
År:2011
Speltid:93 minuter
Land: Grekland
Festivalår:2012
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Drama
Språk: grekiska, engelska
Land: Grekland
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, Johnny Vekris, Ariane Labed, Stavros Psilakis, Efthimis Filippou, Efttihia Stefaidou
Foto:Christos Voudouris
Manus:Giorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
Klippning:Giorgos Lanthimos, Efthimis Filippou
Musik:Leandros Ntounis

Synopsis:

En sjuksköterska, en ambulansförare, en gymnast och hennes tränare har startat en uthyrningsservice. De hyr ut sig själva som ställföreträdare för nyligen avlidna personer och träder in som döttrar, kollegor och äkta män under den första sorgperioden. De kallar sig Alper. Ledaren som tagit sig namnet Mont Blanc kräver en järnhård disciplin som alla inte vill ställa upp på.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration