stäng filmClose movie cross

Agnès stränder

Som en av förgrundsgestalterna inom den franska nya vågen var regissören Agnès Varda med om att omskapa filmens konstnärliga uttryck på 1950- och 1960-talet. Alldeles oavsett om man sett hennes tidigare filmer, som Cléo från 5 till 7 (1962) och Vagabond (1985), eller inte, är hennes filmiska självbiografi Agnès stränder en oändligt inspirerande filmupplevelse som visar att hennes sagolika kreativitet var fullständigt intakt även vid 80 års ålder.

Genom att skapa fantasifulla filmscener som bygger på hennes liv och verk, berättar Agnès Varda själv, ofta gående baklänges genom sekvensen för att illustrera återbesöket i minnet, med ett poetiskt och kärnfullt språk om sina erfarenheter som människa och konstnär.

”Jag bor i filmen”, säger hon. Och efter att ha sett den egensinniga Varda ställa upp speglar på en blåsig strand, gå runt som en pratande potatis på Venedigbiennalen, återuppbygga den bakgård där hon levde med sin make, regissören Jacques Demy, och ställa upp sitt filmbolags kontorsmöblemang inklusive alla anställda på en fiktiv sandstrand, vill man inget hellre än att flytta in där tillsammans med henne.

Marit Kapla

Regi:Agnès Varda
År:2008
Speltid:110 minuter
Land: Frankrike
Mer infoMore info icon 1 Mer infoMore info icon 2
Genre: Dokumentär
Språk: franska
Land: Frankrike
Språk textning: svenska
Skådespelare:
Agnès Varda, Jacques Demy
Foto:Julia Fabry, Hélène Louvart, Arlene Nelson, Alain Sakot, Agnès Varda, Jean-Baptiste Morin
Producent:Thomas E. Taplin
Manus:Agnès Varda
Klippning:Agnès Varda
Musik:Emmanuel Soland

Synopsis:

Filmaren Agnès Varda berättar om sitt liv och sitt konstnärskap bland annat genom att besöka olika stränder som varit viktiga i hennes liv. Hon berättar från olika delar av världen till bilder, installationer och utdrag ur sina filmer. Gamla, nya, privata och anonyma fotografier samt möten med olika människor får också illustrera hennes händelserika liv och konstnärskap.

Relaterade filmer

{{film.title}}
{{film.director_list ? film.director_list + ', ' : ''}}{{film.year_of_release}}

{{film.summary}}

Relaterade artiklar

Få tillgång till hundratals handplockade filmer du inte hittar någon annanstans.

Starta prenumeration