Filmtips / 2020-06-18

Veckans filmklubb: Tallringens filmklubb

Varje vecka besöker vi en digital Draken Filmklubb i Sverige. Idag är det dags för ”Tallringens Filmklubb” i Bandhagen, Stockholm! 

Hej Ida, vilka är ni?
– Vi är fem grannar som bor i Bandhagen, Stockholm. 

Varför startade ni Tallringens Filmklubb?
– Vi har ganska många gånger pratat film när vi ses, speciellt jag och en annan granne. När pandemin slog till och vi alla blev smått frustrerade av att vara hemma så mycket så formerade vi oss äntligen. Vi alla ville dessutom stötta kvalitetsfilmsbiografer via Draken Film så det blev en given win-win. Till första träffen hade vi sett den Ildikó Enyedis Om själ och kropp som jag valt. Och när vi träffades då så insåg vi att vi alla längtade efter att se ungefär samma filmer, så det blev lätt och snabbt en lista på kommande titlar. Nu är vi fem stycken som betar av både plågade borde-ha-sett-samveten samtidigt som vi jobbar oss jorden runt med en målsättning av att ha sett 50/50 kvinnliga som manliga regissörer.

Hur gör ni?
– Eftersom vi bor vägg i vägg så ses vi fysiskt en gång i veckan. Tills dess har alla sett filmen och till varje träff fixar någon dryck och tilltugg beroende på vilket land filmen kommer ifrån. Till exempel blev det sangria och spansk ost när vi såg Summer 1993. Vi började ganska förutsättningslöst och så har det utvecklats längs vägen. Jag blev inspirerad av en annan filmklubb ni lyfte som dokumenterade betyg och gemensamt formulerade sig om filmen. Så vi började samla snittbetyg för filmerna vi sett i ett gemensamt dokument, men hela poängen är nog så enkel att beta av pang-filmer en missat på ett avslappnat sätt. Det vi alltid är eniga om är att filmen växer efter att vi pratat om den. Vi håller absolut inte alltid med varandra och det är också det fantastiska! Självklara tolkningar prövas och nya perspektiv tillförs. Helt magiskt! Detta sammanhang gör mig varje vecka hög av lycka, så jag bävar inför den dagen vi kommer till Finland och regissören Aki Kaurismäki, som vi redan nu bestämt blir den sista anhalten, på grund av en deltagares känslomässiga motstånd till regissören. 

Vad har ni sett?
– Vi har sett Om själ och kropp, Alper, The Selfish Giant, Porträtt av en kvinna i brand, Summer 1993, En vit, vit dag och Bränd. Jag hade sett några av filmerna innan, men en slås av hur fantastiskt det är att se om film. Det händer för sällan nu när utbudet är så stort och tillgängligt. Vad vi tyckte, det är helt klart lite blandat! Tydligast vattendelare var Summer 1993 där jag var golvad och någon helt oengagerad. Det blev en bra diskussion! 

Vad ska ni se härnäst?
– Andrej Zvjagintsevs Leviatan.

Katja Skärlund

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se