draken-film

Filmtips / 2020-05-01

Veckans filmklubb: Lidköping

Efter coronautbrottet har en 70 år gammal biografverksamhet flyttat filmverksamheten till en Facebook-grupp med ett hundratal medlemmar, komplett med Messengerkonversationer för de stora frågorna. 

I Facebook-gruppen Draken filmklubb Lidköping diskuteras allt från Laurent Cantets hämndhistorier till vad som gör Ken Loachs It’s a Free World till en film som sätter hela ens värdesystem på prov. 

Hej Annacarin, verksamhetsledare i Lidköpings Folkets Hus! Vilka är ni?
– Lidköpings Folkets Hus driver biografverksamhet sedan drygt 70 år tillbaka. Normalt visar vi över 40 filmföreställningar i veckan och försöker erbjuda vår publik en så bred repertoar som möjligt. Vi når större delen av lokalbefolkningen, men framförallt blev pandemiutbrottet kännbart för våra verkliga stammisar som kommer för att se film ibland flera gånger i veckan. 

Varför startade ni er Draken film-klubb?
– När Draken Films erbjudande kom blev vi superglada och såg det som en möjlighet att ha fortsatt kontakt med våra stammisar. Detta genom vår egna lilla Facebook-grupp Draken filmklubb Lidköping där vi kan tipsa varandra om det vi sett! Gruppen har idag omkring hundra medlemmar! 

Hur går det till?
– För att hålla igång gruppen har vår biovärd och vår mesta filmnörd Peter Ericson i uppdrag att bjuda på ett filmtips varje fredag kl. 15. 00. Förutom det har vi sedan två veckor tillbaka börjat se film ihop som vi sen diskuterar på måndagar över Messenger. 

Vad har ni sett?
– Första veckan blev det Änglarnas andel. Vi blev tre stycken, och det räcker för ett filmsamtal. Alla var tagna av filmen som ju både är varm, rolig och spännande. Ljusare än vad vi förväntat oss. Nu senast såg vi en annan Ken Loach - It’s a Free World. Gruppen tyckte filmen kändes äkta, svår och mångbottnad, den skildrade orättvisor på flera plan och huvudpersonen Angies relationer som yrkeskvinna, kvinna, mamma och dotter. Det som slog oss alla var att vi inte helt kände med och för Angie, utan hela tiden hoppades att hon skulle ta mer sympatiska beslut för att skydda och hjälpa de som behövde henne. It’s a Free World är en sådan där film som sätter hela ens värdesystem på prov. Har vi andra förväntningar på Angie bara för att hon är kvinna? Är det självklart att det viktigaste i en mammas liv är hennes barn? 

Vad ska ni se härnäst?
– Nästa gång ser vi Peters tips Whale Rider.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media