Filmtips / 2020-06-03

Veckans filmklubb: Den alternativa filmcirkeln

Hej Petra, vilka är ni?
– Vi är ett kompisgäng i Umeå. En blandning av doktorander, bibliotekarier och landstingsanställda. 

Varför startade ni ”den alternativa filmcirkeln”? 
– Det alternativa med filmcirkeln är i kontrast till den "vanliga" filmcirkeln (där man träffas och ser film tillsammans) som vi höll igång i ett antal år, men som sedan dess varit vilande. Vi har pratat om att blåsa liv i den, men i och med coronaviruset var vi ju tvungna att hitta ett alternativt upplägg. En vän tipsade mig om Draken Film som ett sätt att stödja Folkets Bio Umeå. Sen kom vi på att vi kunde göra det hela till en filmcirkel online. 

Hur gör ni?
– Inför varje träff utses en person som får välja en film från utbudet på Draken Film. Därefter får varje person i cirkeln två veckor på sig att se filmen hemma hos sig. Själva cirkelträffen håller vi via Zoom varannan söndagskväll. De som inte har möjlighet att vara med kan istället skicka ut ett mejl med kommentarer till övriga deltagare. Under zoomträffen diskuterar vi i en timme eller två, ibland har vi olika fokus i våra filmanalyser men i det stora hela har det funkat som vi tänkt. 

Vad har ni sett?
– Vi har hunnit med tre filmer hittills. Först ut var Ikarie XB 1 – intressant att se en sci-fi som är så pass tidig, i relation till så mycket annat i genren, alltså. Jag uppskattade de förhållandevis subtila kommentarerna om olika sorters samhällsbyggen. Vi har också sett Kaurismäkis Brott och straff som ofrånkomligen jämfördes med Dostojevskijs verk, med fokus bland annat på hur tittaren får försöka ana sig till karaktärernas inre liv, som ju tar så pass stor plats i romanen. Tokyo Story av Ozu har vi inte hunnit diskutera än, men det är ju minst sagt en film som levererar när det gäller temat död, åldrande och förspilld tid. Uppskattade så klart även det för regissören typiska bildspråket, och det är intressant att se blandningen av asiatiskt och västerländskt i huvudpersonernas liv 

Vad ska ni se härnäst?
– Härnäst ser vi Alexandra-Therese Keinings Pojkarna.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se