Filmtips / 2020-06-04

Tour de Film

När tågsemestern genom Europa är inställd och sommarens stora evenemang är uppskjutna passar vi på att göra en filmisk europaresa genom några av vår tids främsta filmnationer. Utmana dig själv och se fem av den franska filmhistoriens främsta filmer i vår filmutmaning, en ny etapp släpps varje dag och de som hinner igenom alla filmer är med och tävlar om ett prestigefyllt filmtittarpris. 

Etapp 1: Paris - Rhône-Alpes:
Dagen efter denna (2016), Mia Hansen-Løve 
Vi startar i huvudstaden Paris och beger oss sydöst till de franska alperna. Precis som Isabelle Huppert gör i Dagen efter denna när hon lämnar sorg och grubblerier för att flytta in i ett anarkistisk kollektiv. Mia Hansen-Løve vann regipriset vid Berlins filmfestival för Dagen efter denna.

Etapp 2: Rhône-Alpes - Marseille:
Snön på Kilimanjaro (2011), Robert Guédiguian 
Vi lämnar de franska alpernas luftiga och friska omgivningar och ger oss ut på vår andra etapp. Målet är Marseille – denna vibrerande hamnstad vid medelhavet som är skådeplatsen för så gott som alla Robert Guédiguians filmer. Inte minst i hans humanistiska, solidariska moraldrama Snön på Kilimanjaro.

Etapp 3: Marseille - Rochefort
Flickorna i Rochefort (1967), Jacques Demy 
Vi vaknar i den pulserande miljonstaden Marseille och tar nya tag. I dag är det nämligen dags för en längre etapp. Västerut går färden mot den betydligt mycket mindre staden Rochefort. Väl framme möter vi systrarna Catherine Deneuve och Françoise Dorléac i Jacques Demys film Flickorna i Rochefort. Systrarna längtar bort från den lilla staden men när ett danskompani anländer blir känslorna annorlunda då det vankas sång, dans och amour. 

Etapp 4: Rochefort - Bretagne
Porträtt av en kvinna i brand (2019), Céline Sciamma 
Vi lämnar det färgglada Rochefort och kämpar oss norrut – mot Bretagne – skådeplatsen för en av 2010-talets bästa filmer! Vi byter småstad i technicolor mot vindpinad kust – där det under ytan puttrar en passion som kommer gå till filmhistorien. Vi pratar naturligtvis om Céline Sciammas Porträtt av en kvinna i brand.

Etapp 5: Bretagne - Paris
Cléo från 5 till 7 (1962), Agnès Varda 
Vi bryter upp från väderbiten passionerad kust och startar resan mot slutmålet Paris med målgång på Avenyn, eller Champs-Élysées som parisarna kallar den. Ni är många som kämpat på fint i touren och ligger i ledarklungan. Nu är det dags att ladda för slutspurt. Känner ni att klungan (det vackra ordet ”peleton" på franska) blott kan skymtas i horisonten, ge inte upp, än finns tid att hinna ikapp! Väl framme i Paris pustar vi ut och slår sällskap med Cléo i oviss väntan på att hon ska få ett livsavgörande besked. Cléo från 5 till 7 är Agnès Vardas existentiella klassiker från 1962– en såväl poetisk som brännande politisk samtidsskildring.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se