draken-film

Mästare: / 2020-04-17

Mästare: Mai Zetterling

Upptäck Mai Zetterlings mest hyllade, kontroversiella och fängslande filmer i en retrospektiv på Draken Film – från regidebuten med Älskande par, via Nattlek och Flickorna till de sena filmerna Månen är en grön ost och Amorosa
 

När Mai Zetterling gör sin långfilmsdebut i mitten av sextiotalet är hennes Älskande par den femte svenska filmen som regisserats av en kvinna sedan stumfilmseran. Mai Zetterling var sedan 40-talet etablerad som skådespelare och hade gjort stora roller i filmer som Hets, Driver dagg faller regn och Iris och löjtnantshjärta, och hade i början av 60-talet en framgångsrik internationell karriär. Som regissör visade hon upp en helt annan sida av sitt konstnärskap, Älskande par väckte skandal vid premiären men hyllades också av kritiker både i Sverige och internationellt. 

Bara ett par år senare väckte Zetterling lika mycket uppmärksamhet kring den konstnärligt radikala och politiskt laddade Flickorna. Men efter Flickorna tog den svenska framgångssagan slut, Zetterling fick inget filmstöd för hennes nästa projekt, och det skulle dröja nästan tio år innan hon fick möjlighet att göra långfilm igen. När det experimentella skärgårdsdramat Månen är en grön ost väl var färdigt 1977 fick den ingen biopremiär, utan visades istället nedklippt på tv ett par år senare. Idag framstår filmen som en omistlig hallucinatorisk särling från ett socialrealistiskt lutande 70-tal.

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media