draken-film

Listor / 2020-05-05

Lisa Langseth x Draken Film

Varje vecka låter vi några av Sveriges främsta filmpersonligheter vägleda Draken Films prenumeranter genom filmutbudet. Först ut: manusförfattaren och regissören Lisa Langseth. Redan hyllad som pjäsförfattare och teaterregissör slog Langseth igenom för filmpubliken 2010 med sin långfilmsdebut Till det som är vackert. Ett genombrott som hette duga såväl för Langseth som för filmens då okända huvudrollsinnehavare, Alicia Vikander. Langseth belönades med en guldbagge för bästa manus för filmen. 

Tre år senare följde hon upp framgången med fyrfaldigt guldbagge-nominerade Hotell. 2018 hade hennes tredje långfilm, Euphoria, världspremiär på filmfestivalen i Toronto. Ett internationellt projekt med Vikander, Eva Green och Charlotte Rampling i huvudrollerna. Euphoria tävlade också i Nordic Competition på Göteborg Film Festival 2019. Just nu arbetar Lisa Langseth med klippningen av hennes nya serie Kärlek & Anarki som kommer ha premiär på Netflix senare i år. 

 

Lisa Langseths filmtips: 

 

Belleville Baby av Mia Engberg (2014) 
”En personlig och originell berättelse som rör sig fritt mellan olika filmgenrer. En vacker hyllning både till filmkonsten och till det mänskliga minnet.” 

Pianisten av Michael Haneke (2001) 
”En av Hanekes starkaste filmer, mycket tack vare ett fantastiskt skådespeleri av Isabelle Huppert. Baserad på Elfriede Jelineks märkligt underbara bok.” 

Flickorna av Mai Zetterling (1968) 
”Flickorna får dagens filmberättande att framstå som trött och fåfängt. Än i dag är ingen modigare än Mai Zetterling när det kommer till att våga kasta sig ut och vara storartad, patetisk, filosofisk och vardaglig på samma gång.” 

Leviatan av Andrej Zvjagintsev (2014) 
”Det är omöjligt att med ord förklara hur denna film kan vara så drabbande. Åskådaren vaggas in i ett långsamt vardagligt tempo för att i slutet vara krossad av både politisk orättvisa och den mänskliga ensamheten.” 

Dogtooth av Giorgos Lanthimos (2009)
”Den grekiska regissörens film om en märklig familj i en självvald extrem hemma-karantän. Också en påminnelse om att man bara behöver en bra idé och en familjevilla för att göra en storartad film.”

Me and You and Everyone We Know av Miranda July (2005)
”Denna ljuvliga kärlekshistoria går inte att motstå, July charmar bort all cynism ur våra trötta hjärtan och påminner oss om att det underbara finns överallt hela tiden om vi bara orkar se det.” 

Ångrarna av Marcus Lindeen (2010)
”En dokumentär om könsbyten, filmad efter Lindeens teaterpjäs med samma namn. En film som med lätt hand ställer stora och komplicerade frågor kring identitet, kön och lycka. Idag kanske mer aktuell än någonsin.” 

Barnet av bröderna Dardenne (2005)
”En av Dardennes starkaste filmer. Som vanligt lyckas regiparet visa på människans misstag utan att döma någon. Trots att det oförlåtliga sker så inser vi någonstans att alla gör så gott de kan i en omöjlig verklighet.”

4 månader, 3 veckor och 2 dagar av Christian Mungiu (2007) 
”En brutalt ärlig berättelse om kvinnokroppens utsatthet under Ceausescus diktatur i Rumänien. Eftersom regissören hade extremt lite pengar valde man att repetera i detalj och sedan filma scenen i en enda tagning utan klipp, för att spara på film. Detta bygger upp en känsla av extrem närvaro, när filmen är slut har vi gått igenom den unga kvinnans kropp och bokstavligen varit i den mardröm som är hennes verklighet.” 

Dessutom för de små:
De älskade klassikerna Prick och Fläck (Uzi Geffenblad, Lotta Geffenblad, 2013) och den oumbärliga Bajsfilmen (Linda Hambäck, 2016).

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media