draken-film

Filmtips / 2020-09-03

Jodorowskys surrealistiska fantasier

Alejandro Jodorowskys filmografi är en hallucinatorisk vansinnestripp genom undermedvetna fantasier, religiös symbolik, skeva genrefilmstroper och psykedeliskt kaos. Upptäck den chilenska mästarens esoteriska klassiker The Holy Mountain, Santa Sangre, El Topo och Fando y Lis i vår retrospektiv på Draken Film.

Jodorowsky, född 1929 i Tocopilla, Chile, var son till ukrainsk-judiska invandrare som drev en butik i ökenstaden. Från ung ålder exponerades han för en mångfald av kulturella influenser, inklusive österländsk andlighet, den surrealistiska rörelsen och traditionell latinamerikansk folklore. Jodorowsky började sin karriär som mimare och teaterregissör på 1950-talet och tog sig så småningom till Paris där han uppslukades av stadens blomstrande avantgardescen. I Paris träffade han också och samarbetade med några av tidens mest inflytelserika personer, inklusive Marcel Marceau och Jean Cocteau.

På 1960-talet spelade Jodorowsky in sin första film, "Fando y Lis", som baserades på en pjäs han hade skrivit och regisserat. Filmen blev mycket kontroversiell och förbjöds också i Mexiko, men den fångade den internationella filmvärldens uppmärksamhet och innebar ett omedelbart genombrott för Jodorowskys karriär som filmskapare. Under de kommande decennierna regisserade Jodorowsky en serie kritikerrosade och inflytelserika filmer, inklusive "El Topo", "The Holy Mountain" och "Santa Sangre". Filmerna blev omtalade för ett surrealistiskt och ofta våldsamt bildspråk, men också för filmernas sätt att utforska andliga och filosofiska teman. Utöver sitt arbete som filmare har Jodorowsky också gjort sig ett namn som författare och skapare av tecknade serier, exempelvis "The Incal" och "The Metabarons".

Trots Jodorowskys många mästerverk som både regissör och författare är han paradoxalt nog kanske mest känd för sitt misslyckade försök att filmatisera Frank Herberts science fiction-roman "Dune". Jodorowsky ägnade år åt att arbeta med projektet, hitta rätt medarbetare och sätta ihop en massiv storyboard som skulle ha använts som en karta för produktionen. Trots ett intensivt arbete föll projektet slutligen samman på grund av ekonomiska problem, och Jodorowskys vision för "Dune" förverkligades aldrig.

Under de senaste åren har Jodorowsky riktat sin uppmärksamhet mot andliga frågor, och han har blivit en välkänd frontfigur inom den internationella andliga rörelsen. Han har skrivit flera böcker om ämnet och har utvecklat en egen riktning inom andligheten – den psykomagiska. Jodorowskys läror bygger på ett brett spektrum av influenser, inklusive tarot, yoga och zenbuddhism.

Trots sin höga ålder är Jodorowsky fortfarande en vital och tongivande röst inom filmkonsten. Han fortsätter att skriva, regissera och agera, och hans arbete fortsätter att inspirera och påverka konstnärer och publik över hela världen. 

Mai Bergman

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se

Google StoreApple Store
Twitter
Facebook
Instagram
Creative Europe Media