Mästare: / 2020-06-17

Haugeruds leende allvar

Fotografen Svante Örnberg gjorde ett porträtt av Dag Johan Haugerud i samband med hans besök på Göteborg Film Festival 2020, i samband med premiären av Barn och The Light From the Chocolate Factory. Det är en märkvärdig bild, eftersom den i ett ögonblick också sammanfattar den spänning som Haugeruds hela regissörskap rör sig mellan. Porträttet visar Haugerud melankoliskt blickande ut genom ett hotellfönster i Göteborg, men i bilden syns också Haugeruds spegelbild som leende ser tillbaka på honom. 

Haugerud är själv en mästare på att fånga skratt och allvar i en och samma scen, på ett sätt som skaver och fängslar på samma gång. Hans bioaktuella film Barn kretsar kring en ung pojkes död, kring flickan som råkat döda honom och deras föräldrar som är framstående politiker på vänster- respektive högerkanten. Filmen är en tragedi som effektivt lindas in i karaktärsstudier och udda scener laddade med mörk humor och lustig dialog. 

Liksom hans senaste film The Light From the Chocolate Factory, en komisk musikal om en kvinnas ångest efter att ha råkat döda sin mamma i en skidbacke, har Barn jämförts med både Éric Rohmers och Jean-Luc Godards filmer. Men Haugeruds kluriga kombination av tragik, politik, humor och musik har en unik ton med klangbotten redan tidigt i hans regissörskap. 

Redan i kortfilmen Trouble från 2006 dyker en popsångare spelad av Johannes Bah Kuhnke upp i ett cancerdrama i kammarspelsformat. En av Haugeruds mest gripande filmer är äktenskapskrismonologen I'm the One You Want, ett sorts försvarstal från en lärarinna som förälskat sig i en femtonårig elev. Filmen tar sin utgångspunkt i autentiskt intervjumaterial men närmar sig svåra frågor om svek, makt och förbjuden kärlek med en befriande lätthet. Precis som i många av hans filmer vilar kameran i enstaka bildutsnitt, samtal pågår utan klipp och skådespelarna – Henriette Steenstrups, Andrea Bræin Hovigs och Jan Gunnar Røises bästa roller återfinns i Haugeruds filmer – får utrymme att spela ut varenda nyans av rollfigurerna. Det finns ingen annan regissör som gör vardagen så akut, som hittar den här sortens humor i dysterhet, och det är denna säregna kombination av hudlöst skådespel, intellektuellt utmanande dramer, djupt drabbande tragik och förlösande skratt gör Haugerud till en av vår tids mest intressanta nordiska filmare. 

Text: Olle Agebro
Foto: Svante Örnberg

Streama hundratals handplockade filmer från hela världen.

Därefter 89 kr/mån, Ingen bindingstid.

Draken Film använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies

Göteborg Film Festival

Olof Palmes plats 1
41303 Göteborg

Kontakta Draken Film

kontakt@drakenfilm.se